Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Vízben szülés mellett és ellen

vizben szules.webp

Egyre elterjedtebb, hogy a kismama alternatív megoldásokat választ a vajúdás és a szülés idejére. Hazánkban azonban csak kevés helyen van lehetőség például arra, hogy vízben hozza világra gyermekét, nem minden magánklinika szolgáltatása között található meg ez a lehetőség. Milyen előnyei vannak? Mikor nem ajánlott?

Az egyik legfontosabb kérdés a kismama életében, hogy milyen körülmények között hozza világra gyermekét. A klinikák számos lehetőséget felkínálnak, és erről beszélgetnek is a párokkal: testhelyzet tekintetében vízszintesen vagy függőlegesen, a szülőnőt körülvevő közeg esetében pedig vízben vagy szárazon is szülhet a leendő anyuka. Az alternatív módszerek megfelelően szakképzett szülészorvosi felügyelet mellett alkalmazhatóak, erre mindig figyeljünk!

A vízben szülés szakmai szabályai

A vajúdókádat úgynevezett alacsony kockázatú várandósság esetében lehet csak igénybe venni, azaz csak szövődménymentes kismamáknak ajánlott. Azoknak az szülészeteknek, amelyek a vízben történő vajúdás és szülés lehetőségét kínálják, saját protokollal és dokumentált gyakorlattal kell rendelkezniük – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelvében.

 • Túl van a 37. várandóssági héten.
 • Megfelelő az elhelyezkedése a magzatnak. 
 • Rendben vannak a magzati szív UH hangok, tiszta a magzatvíz. 
 • A kismama megkapta a megfelelő tájékoztatást.

Vízben szülni: miért választják a kismamák?

Számtalan előnye van annak, hogy egyre több kismama választja a vízben vajúdást, a vízben szülést. Van, aki csak a vajúdás közben tartózkodik a vízben, a kitoláshoz kiszáll a kádból. Ez minden kismamánál egyéni döntés.

 1. Relaxáció, ellazulás: a meleg víz segíti az ellazulást, izomlazító hatása van, tágítja az ereket, lerövidül a tágulás és kitolás. A kádban szülés nem javasolt otthoni körülmények között, és mindenképpen meg kell beszélni a részleteket a szülészorvossal.
 2. A meleg vízben a fájdalomérzet is csökkenhet.
 3. A víz ugyan intim, megnyugtató közeg, de nem mindegy a hőfoka. Amennyiben a víz hőmérséklete jóval magasabb a kismama testhőmérsékleténél, akkor megterhelheti a kismama szívét, keringési rendszerét, és ez a magzatra sem lesz jótékony hatással. Nagyon fontos a folyamatos magzati megfigyelés akár vízálló CTG készülékkel.
 4. A vízben szülésnél az újszülött a kádból való kiemelés után veszi az első levegőt, addig nem vesz levegőt, működik nála az úgynevezett búvárreflex. Fontos, hogy az újszülöttet nem szabad gyorsan kiemelni a vízből és visszameríteni a vízbe.

Hogyan készüljön fel a kismama a vízben szülésre?

Nélkülözhetetlen a vízben szülést megelőző orvosi konzultáció, ugyanis bizonyos esetekben fokozott figyelmet kell fordítani a mama és baba biztonságának megőrzéséhez. Javasolt a külön felkészülés a vízben vajúdásra és szülésre – olvasható az egyik magánszülészet honlapján.

 • Vegyen egy meleg zuhanyt, hogy ellazuljon.
 • Amennyiben felkészült a vízben szülésre, csak akkor üljön vagy feküdjön a kádba. 
 • Semmiképpen sem lehet hidegebb a víz, mint a testhőmérséklete. 35-37 Celsius fokos víz az ideális. 
 • Tegyen egy felfújható párnát vagy összehajtott törölközőt a nyaka mögé. 
 • Minden esetben hallgasson testérzeteire, megérzéseire, fogadja meg szülésznője és orvosa tanácsait. Bármikor dönthet úgy, hogy kiszáll a kádból.

Ugyanolyan biztonságos, mint a szárazon szülés?

A Michigani Egyetem kutatói 397 vízben szülést és 2025 hagyományos, szárazon szülést elemeztek tanulmányukhoz, de semmilyen különbséget nem találtak az újszülöttek biztonsága szempontjából, ha megfelelő technikával csinálják, ennek az alternatív megoldásnak a tapasztalatai nagyon jók. 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!