Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Terhesség alatti ultrahang vizsgálatok

uh1.webp

Legfontosabb célja a terhesség méhen belüli állapotának, a magzat megfigyelése. Az előírások szerint három alkalommal vizsgálja meg szülész-nőgyógyász a fejlődő magzatot: a 12-13. héten, ezután a terhesség 18-21. hetében, valamint a 29-32.hét környékén. 

Az első trimeszterben esedékes a 12. heti ultrahang elvégzése, amolyan szűrővizsgálatként, valamint a veleszületett genetikai betegségek szűrése is ilyenkor valósul meg. A második trimeszterben, a 18-20. héten egy átfogó ultrahang történik, illetve a magzat fejlődését követik ilyenkor. A harmadik trimeszterben, a 37. héttől minden a felkészülésről, a baba érkezéséről szól, rendszeressé válnak a vizsgálatok, főként a méhlepény helyzetét és állapotát figyelik meg. 

UH három alkalommal!

Az első vizsgálat alkalmával a magzatról, annak számáról, a magzatvíz mennyiségéről, a méhlepény tapadási helyéről, a köldökzsinórról kap képet az orvos, megtekinti egyebek mellett a kismama szívének, hasfalának állapotát, megtörténik a terhességi kor megállapítása. 

A második alkalommal már életjelenségek tapasztalhatóak (szívműködés, mozgások, tónus) jól kivehető a méhlepény helyzete, szerkezete, a koponya és az agy szerkezete. Lényeges az anyai vesék, a méhnyak állapotának ellenőrzése. 

A harmadik vizsgálat az előbbieken túl a magzat elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, a magzat érettségi fokát veszi górcső alá, életjelenségeket néznek, valamint a szervek szerkezetét vizsgálják (gerinc, szív, koponya, arcprofil, testkontúr, vesék, stb.). A köldökzsinór elhelyezkedése is szem előtt van, és a magzat biofizikai aktivitása is árulkodó jel lehet. Magzati súlybecslés is történik ebben az időszakban. 

UH: hogyan valósul meg?

A 12. hétig általában a hüvelyen keresztül végzik, mert nagyobb felbontású, részletgazdagabb képet nyújt, mint a hasfalon keresztüli vizsgálat. Olyan, mint egy rutin ultrahang-vizsgálat, a hasi ultrahanghoz hasonló: a vizsgálófejet speciális géllel kenik be, elősegítve, hogy a hanghullámok könnyebben bejussanak a szervezetbe. Általában 15-20 percig tart maga a vizsgálat, nem jelent kockázatot a mamára és a magzatra sem, előnye a röntgen vagy a CT vizsgálatokkal szemben, hogy nem jár sugárterheléssel.

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!