Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Volt, aki soha nem járt még nőgyógyásznál!

nogyogyaszat.webp

Jelentős az elmaradás a nőgyógyászati szűrővizsgálatok terén – ez derült ki az Inspira Research Healthcare online felméréséből. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: nagyon fontosak a nőgyógyászati szűrések, és a szakorvost nem csupán panasz esetén szükséges felkeresni.

Minden ötödik megkérdezett csak négy évnél ritkábban járt nőgyógyászati vizsgálaton, holott évente vagy kétévente javasolt. Volt olyan hölgy, aki azt nyilatkozta, még soha nem is kereste fel a nőgyógyászát.

Nem ment még el mammográfiára a 18 és 39 éves korosztály 69 százaléka,a 40 és 49 év közötti nők 49 százaléka, valamint az 50 és 59 évesek 24 százaléka, pedig 45 és 65 éves kor között kétévenként indokolt az emlők röntgenvizsgálata, és 2001 óta emlőrákszűrő program is létezik, ennek keretében pedig az érintett korosztályban élő nők névre szóló értesítést kapnak a vizsgálat időpontjáról, ha pedig elmennek, a fizikális emlővizsgálat mellett elkészül a mammográfia felvétel.

A nők jelentős része nem volt méhnyakrákszűrésen!

Hasonlóan rossz a helyzet a méhnyakrákszűrés területén is: minden ötödik megkérdezett 3 évnél ritkábban vagy soha nem végeztette el ezt a típusú szűrővizsgálatot, pedig a méhnyak laphámsejtjeinek rosszindulatú elfajulásából kialakuló daganatos megbetegedés évente körülbelül 1300 nőt érint, és kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Hiába vezették be a méhnyakrákszűrést hazánkban, a nők jelentős része nem vesz részt a vizsgálaton, pedig a méhnyakrák igen korai stádiumban felismerhető, illetve az időben megkezdett kezeléssel az esetek nagy részében gyógyítható. Kialakulásában a humán papillomavírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított. Ami aggasztó, hogy nincs vagy alig van tünete, így sokan el sem mennek ilyen panasszal az orvosukhoz. A felmérésből kiderült: HPV szűrésen sem járt még a megkérdezettek közel fele, és a 18 és 29 évesek 41 százaléka, a harmincas korosztály csupán 21 százaléka kapott HPV elleni védőoltást.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: nagyon fontosak a nőgyógyászati szűrések, és a szakorvost nem csak panasz esetén szükséges felkeresni. A felmérés arra is rávilágított, hogy a nők többsége (42 százaléka) vegyesen állami- és magánellátást is igénybe vesz, ha nőgyógyászhoz megy, 30 százalékuk pedig csak magánorvoshoz jár.

A kor előrehaladtával egyre több egészségügyi probléma érinti a nőket!

50 év felett a magas vérnyomás és koleszterinszint, a mindennel összefüggő túlsúly, illetve a visszeres vénák, valamint a migrén kerülnek előtérbe. A teljes korosztályt figyelve nincs sok különbség a top5 betegségben, csak a sorrendben van némi eltérés: vezet a migrén, majd a túlsúly és a magas vérnyomás következik a listában.

A felmérésben fővárosi és vidéki hölgyeket is faggattak, valamint rákérdeztek körükben az iskolai végzettségükre is, és arra a következtetésre jutottak: a diplomások és jobb anyagi helyzetűek tudatosabbak, és könnyebb a hozzáférésük az egészségügyi szolgáltatásokhoz, ezáltal magasabb körükben a betegségek átlagos száma is, ugyanis időben felismerésre kerülnek a problémák.

Az online felmérésben 400, 18 és 59 év közötti nőt interjúvolt meg szeptember végén az Inspira Research Healthcare „A nők egészsége piackutatói szemmel 2022” vizsgálat keretében.

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!