Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Mennyibe kerül egy szülés a magánellátásban? Körképünk

Mennyibe-kerül-egy-szülés.webp

Több magánklinika kínál szülési csomagokat a kismamáknak, a nőgyógyászati ​​vizsgálatoktól és szűrésektől kezdve, a szülésen át egészen az újszülött-ellátásig nagyon sokrétű szolgáltatás érhető el. Hat magánintézmény - ezek közül két új szereplő - szolgáltatásait és árait vettük górcső alá.

A 18–24 évesek több mint fele járt magánorvosnál 2021-ben hazánkban, a 25–34 évesek 60 százaléka vette igénybe a magánegészségügy szolgáltatásait, az 55–64 éves korosztályból a betegek harmada járt magánellátónál – derül ki egy friss felmérésből. Évről évre egyre többet költ a magyar lakosság az egészségére a magánszektorban, annak ellenére, hogy az árváltozás itt is jelentős az elmúlt évekhez képest. Magánorvoshoz jellemzően a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek járnak. Szakterülettől függetlenül a többség az elmúlt évben összesen legfeljebb 20 ezer forintot fizetett ki magánrendeléseken: a nőgyógyászati szakrendelésekre átlagosan 30 ezer - 40 ezer forintot költöttek.
Szerencsére a fiatal, gyermekvállalás előtt álló házaspárok részére számos támogatás, kedvezmény érhető el, ilyen például a 10 milliós babaváró támogatás az első szülésre vagy az egészségpénztári megtakarításra igényelhető szülési támogatás, amelynek lényege, hogy maximum egymillió forinthoz juthatnak hozzá adómentesen a megtakarításukból, ráadásul 20 százalékos adóvisszatérítést kaphatnak évi 150 ezer forintig.

A gyermekvállalás tervezhető kiadás, így időben, leghamarabb 9 hónappal korábban el lehet kezdeni a megtakarítást, akár úgy, hogy félretesznek a fiatalok vagy belépnek egy egészségpénztárba. Ráadásul a magánszektorban is előre lehet tudni legalább fél vagy egy évvel, hogy a különböző szülési csomagoknak milyen áraik vannak.

Magánszülészetek és áraik

A legkedvezőbb szolgáltatás közel 800 ezer forint, ami természetesen alapár, a legborsosabb díj pedig 2 millió forintnál magasabb, több mint 2,7 milliós forint, ami már extra szolgáltatások is tartalmazzák. A legtöbb klinikán van lehetőség és szülésznőt választani, külön elhelyezést kérni a családtagoknak, vagy éppen orvos plusz éjszakát igényelni szükséges. Az indokolt a szülés előtt és után, illetve az újszülött szűrővizsgálatok, oltása minden intézményben megoldott. Bónuszként kérhető kismama és babafotó.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag ára 1,1 millió forint. Benne van az árban a természetes szülés vagy császármetszés levezetése választott orvossal, fájdalomcsillapítás vagy műtéti érzéstelenítés, 2 éjszaka komfortos családi szobában étkezéssel, 1 választott kísérővel, valamint az édesanya és az újszülött megfigyelése, ellátása. Szoptatási tanácsadást, az anyakönyvezést és a védőnői szolgáltatást is magában foglalja az ár. A klinika honlapjának tájékoztatása szerint 2023 áprilisától 1,3 millióra emelkedik a legkedvezőbb árfekvésű csomag költsége. 
Az exkluzív szülési csomag az alapcsomagok szolgáltatásain felül a szülésznő kiválasztását is biztosítja a klinika személyzetén belül, a szülést követően 3 éjszakát családi VIP szobában töltheti el az édesanya és kísérője, a’la carte étkezéssel. Császármetszés estén egyéni gyógytorna biztosított, a személyre szabott dietetikai tanácsadás is elérhető. Extra neonatológiai ellátás is jár a kismamának és babájának. Minden család kap ajándékba egy fotóalbumot az újszülöttről, és az anyakönyvvezetéssel sem kell már külön foglalkozni. Ennek a csomagnak az ára euróban van megadva (jelenleg 6500, áprilistól pedig már 7000 euró lesz).

Maternity Magánkórház

A Medicover új csomagokkal és díjazással rukkolt elő, 800, 950 ezer és 1,2 millió forintba kerül az egyes csomagok szolgáltatásai. A szobakategóriájú Deluxe csomag olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint a családi szoba elhelyezése (3 éjszaka, indokolt esetben plusz éjszaka, külön fürdőszoba, étkezés, internet); vérválasztás, transzfúzió; az újszülött szakorvosi kontrollvizsgálata (1-3 hét között, majd a 6. héten). Csomagjaikat az eddigi visszajelzések, illetve tapasztalatok alapján úgy alakították ki, hogy személyre szabottan, egyedi igényeknek megfelelően választhassa ki a kismama és családja. „A szobai ellátás biztosítjuk, hogy az anya gyermeke egy szobában kerüljön elhelyezésre. A kezdetektől együtt töltött idő a szoptatási rutin kialakítását is elősegíti, hiszen az anyukának rögtön lehetősége van megfigyelnie kisbabája igényeit. A születést követő órákban a csecsemőknél ösztönös a mellre tapadás, így megtörténhet az első szoptatás. A helyes és fájdalommentes szoptatási technika kialakításában szakembereink segítik az anyukát.” – olvasható a klinika honlapján.

Medicover Szülészet

A TritonLife Róbert Magánkórházban működik Magyarország első, valóban családközpontú szülészeti osztálya, holland, dán, illetve néhány példaértékű magyarországi kezdeményezés tapasztalata alapján. A humanisztikus születés egyszerre képes megőrizni a szülés természetes módját, és megőrizni az anya és gyermeke maradéktalan biztonságát. Ahogy a honlapjukon olvasható: a várandósság és a szülés tudatosan átélhető, a bizalommal támogatott kilenc hónap és a méltóságteljes szülés a szülők kapcsolatát, a leendő anya-gyermek, apa-gyermek kapcsolatot, szóval a család életét gazdagabbá, szorosabbá, mélyebbé teszi. Ezért vonjuk be az egész családot a háborítatlan születésbe.
Három csomag közül választhatnak a családok: az Arany csomag magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a szülészeti, gyermekágyi és neonatológiai ellátást, pszichológiai konzultációt, szülésfelkészítő tanfolyamot és sok egyéb szolgáltatást, ennek 890 ezer forint az ára.
A Platina és Gyémánt csomagok díjai 1 millió 210 ezer és 1 millió 610 ezer forintra rúgnak. Ezek tartalmazzák az Arany csomag szolgáltatásain felül a választott orvost és szülésznőt, valamint a két éjszakán felül plusz egy vagy két éjszaka bent-tartózkodást. A Gyémánt csomag a fentieken túl kiegészül egy emelt szintű, az újszülöttet érintő ellátási csomaggal, és kérhető prémium étkezés, családi szobában történő elhelyezés, illetve ajándékként kap a születendő kislány egy pár fülbevalót, természetesen fülbelövéssel. Változás, hogy idén már nem része a Gyémánt csomagnak a taxiszolgáltatás (Budapesttől legfeljebb 40 km-re távolságig oda-vissza), külön kell érte fizetni érte. 

TritonLife Róbert Magánkórház

A Duna Medical Center három csomagot kínál, ezek közül az alapcsomag 795 ezer forint, a prémium és az exkluzív csomagok díjai között nem számottevő az eltérés: 1 millió 135 ezer és 1,3 millió forint. Mindhárom tartalmazza a biztonságos és harmonikus szülés támogatásához szükséges ellátásokat, azonban az alapcsomagot választó kismamáknak külön kell fizetni, ha olyan egyéb szolgáltatásokra van szüksége, mint az egyszemélyes szoba biztosítása; a családi szoba, amely a prémium csomagban külön díjazású; valamint a választott szülészorvos és a szülésznő biztosítása. Minden kismama szülésre felkészítő tanácsadást igénybe vehet, hogy a leendő szülők kapjanak a szüléssel és a gyermekágyas időszakkal kapcsolatos kérdéseikre, és hogy jobban megismerjék a kórházi körülményeket, a szülészeti központ dolgozóit, 

Duna Egészségügyi Központ

A Dr. Rose magánszülészetén a hüvelyi szülés 1,9 millió forinttól elérhető, ikerterhesség esetén 2,5 millió forintot kérnek el. A szülési csomag a szülés levezetése mellett, az újszülött teljes körű ellátást, valamint az anyuka és babája exkluzív elhelyezését is magukban foglalják – írják a magánklinika honlapján. Biztosított a fájdalomcsillapítás vagy érzéstelenítés, a szükséges vizsgálatok szülés előtt és után, a gyermekágyas ápolás, igény esetén köldökzsinórvér-levétel kérhető. @Külön díjat számolnak fel, ha szülésznőt szeretnénk választani. Kérhető egy- vagy kétágyas szoba, illetve családi apartman, hosszabb benttartózkodás indokolt. Lehetőség van kismama és babafotózásra is, ezért külön kell fizetni. 

Dr. Rose Magánkórház

Megnéztünk egy vidéki központú magánszülészetet is, a pécsi Da Vinci Magánklinikán a spontán hüvelyi szülés és a császármetszés ára különböző, ez az egyetlen magánszülészet, ahol különbséget tesznek a díjszabásban a császármetszés és a hüvelyi szülés között, a hüvelyi szülés 1,5 millió, a császármetszés 1,750 millió forint. 

A családi szülőszobai tartózkodás 2 napra szól (modern szülőággyal, kihúzható kanapéval, bölcsővel berendezett „rooming-in” rendszerű családi szoba), a vajúdás kísérése, igény szerint korszerű fájdalomcsillapítás biztosítása (epidurális, inhalációs), a szülés levezetése, az újszülött szakellátása benne van az árban. Ezen felül a szükséges vizitek, a kötelező újszülött ellátás (BCG oltás, anyagcsereszűrés, hallásvizsgálat), illetve a távozás előtt szülészeti és neonatológiai vizsgálat szintén elérhető a csomagban.

• Szülészeti alapcsomag - spontán hüvelyi szülés esetén, 2 éjszakás elhelyezéssel: 1.500.000 forint 
• Császármetszés esetén: 1.750.000 forint 
• Extra ápolási nap 45.000 forint

Da Vinci Magánklinika

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!