Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Apás szülés: igen vagy nem?

apas szules.webp

Mit tehetnek a férfiak, mi vár rájuk a szülőszobában? Támogatják, segítik vagy éppen zavarják párjukat? Ma már igen népszerű az apás szülés, kérdés, milyen hatással lehet az apa-gyermek kapcsolatra vagy éppen a párkapcsolatra, ha az édesapa ott van vagy éppen nincs ott a nagy pillanatban.

Az 1997-ben megjelent egészségügyi törvény lehetővé teszi azt, hogy minden szülő nő magával hozza a szüléshez egy közeli hozzátartozóját, tehát joga van a kismamának egy felnőtt, 18 éven felüli személyt megjelölnie, hogy ott legyen mellette vagy a közelében. Arról ő dönt, ki legyen ott, a párja, a szülei, a barátnője? A szülések közel 60 százalékában az apa van bent. Van rá eset, hogy az anyuka nem egy, hanem két kísérőt kér vagy szülésznő segítségét kéri. Ezt mindenképpen egyeztetni kell az adott magánszülészettel.

Apás szülés: mióta létezik?

Az 1980-as évek eleje óta mehetnek be az apák a szülőszobára és élhetik át testközelből gyermekük születését. A rendszer bevezetése fokozatos volt, eleinte nem lehetett minden kórházban az apa jelenlétében szülni. Korábban az apa ki volt tiltva a szülésből, női dolognak tartották, ahol nem volt helye, aki bent volt, az a folyosón ülhetett.

Szombathelyen 1986-tól mehettek be az apák a szülőszobára, szüléselőkészítő tanfolyamokat is szerveztek, ezen az apa is ott lehetett. Budapesten, a Róbert Károly körúti Kórházban 1985-től lehettek bent az édesapák a szülésnél, akkoriban az apák húsz százaléka élt ezzel a lehetőséggel, és az apás szülések egyágyas szobákban zajlottak.

Nincsenek bezárva a szülőszobába!

Az apás szülés megjelölésére a hivatalos szakkifejezés az együttszülés, ami azt jelenti, hogy a nő a szülés, a vajúdás óráit a partnerével együtt tölti, a férfi is jelen van a szülőszobában. Bármikor kimehet az apa és bármikor visszajöhet. Ritkán fordul elő, hogy rosszul lesznek, de ha ez történik, az sem jelent akkora problémát.

  • Az újszülött világrahozatala teljes egészében az édesanya feladata, ebben az apa úgy tudja a legjobban támogatni, ha nyugodt légkört teremt a szülőszobán, illetve megfelelően alkalmazkodik az édesanya kívánságaihoz.
  • Sokakban él az a kép, hogy az apuka elájul a szülés látványától, és a végén ő kap segítséget, miközben az anya vajúdik.
  • A terhesség alatti történések a férfi személyiségfejlődését is erőteljesen befolyásolják. Ha ebben a kapcsolatrendszerben gondolkodunk, akkor a partner jelenléte a szülésnél könnyen érthető. A szülés együttes átélése a családi kapcsolatrendszert is szorosabbá teszi. Ráadásul az apa elvághatja a köldökzsinórt.
  • Nem attól válik valaki jó apává és megértő társsá, ha fizikailag jelen van a szülőszobán.
  • A szóbeli megerősítéseknek nagy jelentőségük van: ha a kismama a kritika helyett folyamatosan szívből jövő biztatást, buzdítást, együttérzést kap, joggal érezheti, hogy társa mellette áll.
  • Nem minden anyuka örül annak, ha ott beszélnek mellette. A szülés élménye kihathat a párkapcsolatra.

A szülőszobai jelenlétre vonatkozó döntést a párnak közösen kell meghoznia, mert akkor lesz igazán pozitív élmény.

Amikor biztosan nem lehet ott az apa

A klinika joggal nem engedi be a kísérőt császármetszés esetén, hiszen egy fontos, akár életmentő műtétről van szó, ahol minimálisra kell csökkenteni a fertőzésveszélyt. Ebben az esetben általában az ablakon keresztül figyelheti a kismamát és a műtétet az apuka, ha szeretné, és a kiemelés után ő is láthatja az újszülöttet.

Hogyan készülhet fel az apa?

Külön felkészítést nem követelnek meg a klinikák, de a várandósgondozás során a szülésre felkészítő foglalkozáson jó ha ott van az apuka. Ez természetesen nem kötelező, bár az a tapasztalat, hogy a tanfolyamokon résztvevők könnyebben legyőzik a nehézségeket, több pozitív élményt szereznek. Azt azért tegyük hozzá, hogy az sosem árt, ha a férfiak is rendelkeznek kellő ismeretekkel a terhességgel, a szüléssel vagy az otthoni feladatokkal kapcsolatban. Akkor tudnak hatékonyabb segítséget, támaszt nyújtani, ha ők is tudják, milyen szakaszai vannak a szülésnek, miként jön a világra a magzat.

 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!