Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Magánszülészetek növekvő száma - több baba születik a magánklinikákon is!

Magánszülészetek-növekvő-száma-hero.webp

Évről évre egyre több kismama dönt amellett, hogy magánszülészetre menjen szülni, 2020-ban a COVID-járvány okozta bizonytalanság ösztönözte őket, a következő évben pedig a jogszabályi változások miatt választották ezt az utat. A statisztikák árulkodóak: a 93 ezer szülés 4 százaléka történt magánintézményben 2021-ben, ez korábban csupán 2 százalék körül volt.

A 2017 óta tartó csökkenő tendencia megállt és növekedésnek indult a születések számában: 2021-ben több mint 93 ezer baba jött világra hazánkban, amely 800-al több, mint egy évvel korábban.

• A legtöbb csecsemő szeptemberben látta meg a napvilágot (8635), a legkevesebb pedig áprilisban (7014). 
• A szülő nők átlagos életkora 30 év körül volt 2021-ben. 
• Pest megye után Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg található az élvonalban, itt születnek a legtöbben. 
• 2022 első félévét tekintve a legtöbb gyermek júniusban, májusban és márciusban jött világra.

Magánkórházban jellemzően a kedvezőbb társadalmi hátterű nők hozták világra gyermeküket 2018-19-ben. Nagyobb valószínűséggel szültek itt azok az anyák, akik a szüléskor 35 évesnél idősebbek voltak, fővárosiak, felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkeztek, házastársukkal éltek – derül ki a KSH által 2022-ben kiadott Magyar Születési Kohorszvizsgálatból.

• A magánrendelésen gondozott nők 75,6 százalékánál felügyelt a választott orvosa a szülésnél.
• Nagyobb valószínűséggel szültek választott szülészorvossal azok a nők, akik a magánellátást választották, továbbá idősebbek, magasabb iskolai végzettségűek, egy- vagy kétgyermekesek, jobb anyagi helyzetűek és nagyobb lakosságszámú településeken élnek, illetve azok is, akiknek tervezett vagy nem tervezett császármetszésük volt. 
• A 2018–2019-ben leginkább állami kórházban szült nők átlagosan 2,5 éjszakát töltöttek kórházban a szülés előtt, és 4 éjszakát szülés után.

A magánszüléseket tekintve öt magánklinika adatai alapján kijelenthető: 3547 szülés történt országosan 2021-ben, ami 4 százalékos arányt jelent az összes születések tekintetében, ez az arány a korábbi években 2 és 3 százalék volt.

Jelenleg Budapestre koncentrálódnak a magánszülészetek: az öt, általunk vizsgált magánintézmény közül 4 fővárosi. Míg 2017-ben a budapesti szülések 13 százaléka történt magánklinikán, 2020-ban 17, 2021-ben pedig már 23 százalékos arányt képviselnek.

Mi az oka a növekedésnek?

2020-ban a COVID-járvány okozta bizonytalanságok és bezárások vagy részleges működések miatt döntöttek a magánszülészetek mellett, 2021-ben pedig egyebek mellett a hálapénz kivezetése és az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenség korlátozása arra ösztönözte a családokat, hogy magánintézménybe menjenek.

Hat magánszülészet várja a kismamákat

Ezek közül öt fővárosi, egy pedig pécsi. A legújabb magánszülészet a Medicover Klinikán található, viszonylag új szereplő a 2021-ben jelentkező Duna Medical Center szülészete.

A legtöbb szülés a TritonLife Róbert Magánkórházban valósult meg, itt 1775 csecsemő jött a világra 2021-ben. A második legtöbb szülés a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinikán történt, 1479 újszülöttel. A legkevesebb gyermek a Dr. Rose Magánkórház szülészeti részlegén látta meg a napvilágot, itt 79 csecsemő született.

2022 első hat hónapjában minden magánklinika emelkedést regisztrált a születések számában: eddig összesen 2099 gyermek jött világra, ez 5 százalékos arány az országos adatok tekintetében.

Azoknak, akik nem csak a terhességgondozást, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el, különböző szülési csomagok állnak rendelkezésükre. Ezek alap szolgáltatásokat és kiemelt, akár exkluzív lehetőségeket is kínálnak, természetesen más-más díjszabással. 


Az adatok forrása: KSH

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!