Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Endokrinológia: mi, mit jelent a laborleleten?

terhesno1.jpg

A várandósság idején felborulhat a hormonegyensúly, ezért más-más értékeket mérhetnek a laborvizsgálatokon. Vannak a leleten olyan információk és rövidítések, amelyeket jó, ha tisztába teszünk.

A leendő anya szervezetének állapotfelmérését követően az esetleges hormonális vagy anyagcsere eltérések korrekciója, a rejtett vagy ismert, de még nem kezelt betegségek gyógyítása csökkentheti a kedvezőtlen terhességi kimenetelek kockázatát, így a vetélést, a koraszülést vagy a növekedés elmaradását. A vérvételt mindig 10-12 órás éhezés előzi meg, ezért érdemes reggelre tervezni a laborvizsgálatokat.

A legfontosabb endokrin szervek és az általuk termelt hormonok

  • Hipotalamusz és agyalapi mirigy: növekedési hormon, adenokortikotrop hormon (ACTH), tireotrop hormon (TSH), follikuluszstimuláló hormon (FSH), luteinizáló hormon (LH), prolaktin (PRL), melanocitastimuláló hormon (MSH), antidiuretikus hormon (ADH), oxitocin
  • Pajzsmirigy: tetrajód-tironin (T4), trijód-tironin (T3), kalcitonin
  • Mellékpajzsmirigy: parathormon (PTH)
  • Hasnyálmirigy: inzulin, szomatosztatin, glukagon
  • Mellékvese: glükokortikoidok, mineralokortikoidok, nemi hormonok, adrenalin, noradrenalin, ezenkívül a gyomor-bélrendszerben, de a vesében és májban, csecsemőmirigyben is termelődnek hormonok

Hormonparaméterek

Pajzsmirigy: TSH, szabad vagy teljes T3, szabad vagy teljes T4

A pajzsmirigyhormonok állapotának feltérképezésére, a pajzsmirigybetegségek diagnosztikájában használt tesztek közé tartozik a TSH-, az FT4-, valamint az FT3-teszt. Mérhetik a teljes (a fehérjéhez kötött) és a szabad vagy csak a szabad hormonszintet. A TSH normál értéke: 0,4-6 mIU/l. Terhesség idején a TSH optimális szintje más tartományba eshet. Értéke lehet magas és alacsony is a pajzsmirigy alul vagy túlműködése esetén.

Mellékvesék, mellékvesekéreg (kortizol, ACTH, stb.):

A belső elválasztású mirigyek a test hormonrendszerének részét képezik, az általuk termelt hormonok (adrenalin, noradrenalin, kortizol, aldoszteron) a vérnyomás, az anyagcsere és a test stresszre adott reakciójának szabályozásában vesznek részt, a mellékvesekéreg a hormonális rendszerhez tartozik, működését az agyalapi mirigy szabályozza. Vizsgálati módszerei a nyugalmi és terheléses laborvizsgálatok (a leggyakoribb terheléses tesztek: dexamethason-, ACTH- és CRH teszt). Az ACTH feladata a mellékvesék serkentése, illetve egyebek mellett a kortizol hormon elválasztásának stimulálása, normál értéke reggeli vérvételkor 1,1- 13,3 pmol/l, alacsony szintnél az egyébként normális mellékvesék alulműködnek, magasabb értéknél pedig vagy mellékvesekéreg alulműködés vagy ACTH túltermelés (Cushing-szindróma) lehetséges.

Nemi hormonok (FSH, LH, ösztradiol, prolaktin):

A női nemi ciklus hormonális állapotát jelző hormonszintek, ezért fontos, hogy csak megadott időben, így például a ciklus meghatározott napján történhet a vérvétel. A folliculusstimuláló (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában. Normál tartománya ciklusfüggő, ezért 2.5 és 25 IU/L közötti érték lehet. Emelkedés esetében gondolni kell
például policisztás ovárium szindrómára, a petefészkek fejlődési rendellenességére, a mellékvesét érintő kongenitális adrenális hiperpláziaban.

A prolaktin (PRL): az anyatej termelésért felelős, hormonszintje már a terhesség 5-8. hetétől növekedni kezd, és a szülés előtt az alapszint tízszeresét is eléri. A prolaktin-szint emelkedésért a magas ösztrogénszint is felelős, hátterében gyakran pajzsmirigy-alulműködés áll.

Vazopresszin (ADH):

Antidiuretikus hormon (ADH, vazopresszin), azaz szomjúsághormon, szabályozza a test vízegyensúlyát, szerepe van a vese vízvisszatartásának fokozásában. Normál értéke
< 2,2 pcg/mL, ha ennél alacsonyabb, a víz nem szívódik vissza a véráramba, a magasabb értéket az alacsony vércukorszint is okozhatja akár.

Mellékpajzsmirigy (Se-Ca, Se-Mg, foszfát, PTH, D3-vitaminok):

A mellékpajzsmirigy termeli a parathormont (PTH), amely a vér kalciumionszintjét növeli. Amennyiben a PTH- és a kálciumszint is normális, akkor megfelelő a szervezet kalciumszabályozása, normál értéke 1,6 - 6,9 pmol/l.

Szénhidrát-anyagcsere (inzulin, HbA1c):

A vércukorszint normál esetben sem állandó, egyebek mellett az elfogyasztott étel, a testmozgás, a fennálló betegség függvényében változik, terhesség idején is más értéket mutathat. Az HgbA1C (A1c-teszt) eredményeit százalékban jelzik, a magasabb százalék magasabb vércukorszintet jelez:

< 5,6% optimális érték (< 38 mmol/mol)
4,5-5,7% normál érték (26-39 mmol/mol)
5,8-6,4% jelentős inzulinrezisztenciát jelez (40-46 mmol/mol)
> 6,4% diabéteszt jelez (> 46 mmol/mol)

Endokrinológia: a leggyakoribb rövidítések

ACTH: adrenokortikotrop hormon

ADH: antidiuretikus hormon

ANA: antinukleáris antitest

ANCA: antineutrofil citoplazmatikus antitest

CBG: kortizolkötő fehérje

CEA: karcino-embrionális antigén

CRP: c-reaktív fehérje

DHEA: dihidroepi-androszteron

FSH: folliculus-stimuláló hormon

GH: növekedési hormon

GnRH: gonadotropin-releasing hormon

HbA1c: hemoglobinA1c (inzulin)

LH: luteinizáló hormon

PSA: prosztata specifikus antigén

RF: reuma faktor

SHBG: szexhormont kötő globulin

SLE: szisztémás lupus erythematosus (autoimmun betegség)

TNF-alfa: tumor-nekrózis faktor alfa

TSH: thyroidea-stimuláló hormon (pajzsmirigyre hat)

VIP: vazoaktív intesztinális fehérje (bél)

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!