Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Egészségpénztári kifizetés terhesgondozás, szülés, gyermeknevelés idejére

terhes-ep1.webp

Az önkéntes egészségpénztárak alapvető célja az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kiadások fedezése, ebbe pedig számos termék megvásárlása és például magánorvosi szolgáltatás igénybevétele belefér, akár a várandósság idejére vagy a szülés után. Ráadásul az egészségpénztári befizetések után adó-visszatérítés vehető igénybe.

Önkéntes egészségpénztárak az 1990-es évektől kezdve működnek, a pénztár tagjai egységesen fizetik a havi tagdíjat, ennek az összegét a pénztár alapszabálya határozza meg, általában 3-5000 forint között van. A befizetéseket egyéni számlán, névre szólóan vezetik, a befizetett összeg után pedig 20 százalékos szja-visszatérítést lehet igénybe venni, maximum évi 150 ezer forintos értékhatárig.

Az egészségpénztári tagság előnyei

Azok számára jelent segítséget, akiknek rendszeres egészségügyi kiadásaik vannak. A számlán rendelkezésre álló keret emellett szélesebb körben is felhasználható: számos termék és szolgáltatás finanszírozható a segítségével, és nemcsak az orvosnál vehetnek igénybe szolgáltatásokat, hanem a betegségekkel vagy egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékekre, gyógyszerekre is fordíthatják a befizetett összeget.

  • Jobb ellátás: gyorsabban, és általában jobb minőségben juthatnak hozzá a tagok egészségügyi szolgáltatásokhoz, 
  • Kedvezmények: az egészségpénztárral szerződött partnerek sokszor jelentős kedvezményt biztosítanak a termékek és szolgáltatások árából,
  • Adó-visszatérítés: az egészségpénztári befizetések után 20 százalékos adó-visszatérítést ad az állam, évente legfeljebb 150 ezer forintos összegig.

Védelmet biztosít munkanélküliség esetére, gyerekvállalással összefüggő ellátások kiegészítésére is szolgálhat, valamint lakáshitel támogatás is fedezhető egészségszámláról.

Ha jön a baba...

Gyermekszülés esetén pénztártól függően 500 ezer és 1 millió forint közötti összeget vehet fel az anyuka a számlán összegyűlt pénzből, ehhez pedig az állam ad még 20%-os adójóváírást: a születési támogatással fél – egy éven belül 750 ezer forint befizetése mellett 150 ezer forintot kaphat az államtól.

  • Születési támogatás 180 napja rendelkezésre álló egyenleg terhére veheti igénybe a gyermeket nevelő szülő, az örökbefogadó szülő vagy a gyám, illetve a kedvezményezett. 
  • Az egyszeri, egyösszegű támogatás – melynek maximuma 1 millió forint/gyermek – a kicsi születésétől vagy az örökbefogadói határozattól számított 120 napon belül beküldött kérelem esetén jár.

Mire fordítható a támogatás?

Önsegélyező, előrelátó szolgáltatáson keresztül 1 millió forint összegű támogatás igényelhető gyermek születése esetén. A családtervezés során elszámolható termékek és szolgáltatások: egészségügyi szolgáltatások, szűrővizsgálatok, nőgyógyászati vizsgálatok, terhességi- és ovulációs tesztek, egyes vitaminkészítmények. A gyermekgondozás során számos terméket megvásárolhat az anyuka a pénztári egyenlegéből: egyebek mellett pelenka, baba testápoló, baba fürdető és sampon, popsikrém, babahintőpor, nedves törlőkendő, tejtároló pohár, baba itatópohár, anyatej-kiegészítő, légzésfigyelő, babaőr, lázmérő vagy akár babamérleg. A nem kötelező védőoltások és az oltás beadásának a költségét is elszámolhatja a család az egészségpénztári egyenlegből, orvosi szolgáltatásokat, privát orvosi szakellátást is igénybe vehet: szemészet, ortopédia, fogászat, fogszabályozás, gasztroenterológia, tüdőgyógyászat, fül-orr-gégészet. Lehetőség van kiegészíteni a csecsemőgondozási vagy gyermekgondozási díjat is előrelátó, önsegélyező szolgáltatásunkon keresztül.

Nem mindegy, hogy egészségbiztosítás vagy egészségpénztári tagság!

Nem ugyanazt jelenti, két különböző szolgáltatásról van szó, amelyek más elven működnek. Az egészségbiztosítás, ahogy a neve is mutatja, biztosítási alapon működik, a biztosító egy meghatározott havidíj ellenében garantálja a magánellátás megszervezését, ha arra szükség van, majd ő számol el a szolgáltatóval. Az egészségpénztár más elven működik: saját számlát vezet a tagoknak, amelyhez egészségkártyát is igénybe lehet venni. A saját számlára befizetett pénzből nemcsak a saját egészségügyi kiadásait számolhatjuk el, hanem akár az egész család számára is vásárolhatunk elszámolható termékeket és számos szolgáltatást is igénybe vehetünk.

Az OTP Egészségpénztár legutóbbi kutatásainak eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek közül a budapestiek 22% -a, a megyeszékhelyen élők 19%-a, a városban élők 22%-a rendelkezik egészségpénztári tagsággal. 2022-ben vidéken Fejér megyében vették igénybe legtöbben az egészségpénztári szolgáltatásokat (3536 db), ezt követte Csongrád- Csanád megye (3419 db) és Győr-Moson- Sopron megye (3033 db). Az általuk igénybe vett termékek és szolgáltatások közül a gyógyszer és gyógyászati segédanyag költésen kívül a magánegészségügyi szolgáltatások köre a legnépszerűbb.

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!