Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Szívesebben választják a várandós nők a magánszolgáltatókat!

Szívesebben választják a várandós nők a magánszolgáltatókat! IV.webp

A magánszülések száma évről évre növekszik, az elmúlt esztendő ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta. Volt olyan intézmény, ahol egy év alatt több mint 42 százalékkal több szülést végeztek – olvasható az Index cikkében. Egy novemberben megjelenő magánegészségügyi kiadvány szerkesztői összegyűjtötték, hogy mennyibe kerül a különböző csomagok szerinti szülés, egy közel 400 nőt bevonó felmérésben pedig kiderítették, hogy miért választják a közegészségügy helyett a magánszolgáltatást a várandós nők.

2021-ben az orvosok új jogi helyzete – egészségügyi szolgálati jogviszony –, a másodállások összeférhetetlensége, valamint a szabad orvosválasztás korlátozottsága miatt is szívesebben választották a várandós nők a magánszolgáltatókat – ez derül ki abból a nem reprezentatív felmérésből, amelyben 400, magánszülészetet választó nőt kérdeztek, többségük a fővárosban vagy városban élő fiatal anya:

• Döntésüket leginkább a beszerzett információ a kórházról, a pozitív vélemények, a személyes benyomás befolyásolta, valamint az a tény, hogy az állami kórházakban akadályozott a szabad orvosválasztás, illetve fontos volt számukra, hogy meglegyen az intézményben a természetes szülés lehetősége. Az ár kevésbé döntő tényező a választásban.
• Többségük a jobb körülmények, a figyelmesebb ellátás miatt áldoztak magasabb összeget a szülésre. 
• A magánklinikák fővárosi koncentrálódása miatt elsősorban Budapesten szültek, vidéken csak Pécsen áll rendelkezésre ilyen intézmény. Ebből adódóan elsősorban budapesti, illetve Pest megyei lakosok választották ezt a lehetőséget.
• Nagy fokú mobilitás jellemezte a családokat, minél nagyobb összegű beavatkozásról van szó, időt és pénzt sem kímélve választottak fővárosi klinikát, szülészorvost, a válaszadók ötöde 50 kilométernél távolabbról érkezett a szülésre, 10 százalékuk 100 kilométernél messzebbről indult a magánkórházba.
• A többség, 61,4 százalék nem a választott magánintézményben vette igénybe a terhesgondozást, hanem más lehetőség után nézett: olcsóbb magánrendelésre vagy közfinanszírozott szakrendelésre ment.
• A válaszadók többsége, 54,5 százaléka már a terhesség előtt eldöntötte, hogy magánintézményben fog szülni, mindössze a válaszadók 6,3 százaléka hagyta a várandósság utolsó harmadára a döntést. 
• Információt az adott intézményről leginkább a magánkórház honlapjáról (35,9 százalék) és tematikus Facebook-csoportokból szereztek (25,8 százalék), illetve ismerősöktől, valamint egytizedük az intézményben személyesen. 
• A megkérdezettek 85 százaléka választott szülészorvost, 55 százalékuk pedig szülésznőt is.

A magánegészségügy felé eltolódást 2020 óta több tényező is elősegítette, a járványhelyzet alatti korlátozások, az egyre hosszabb várólisták és a hálapénz kivezetése intenzív hatást gyakorolt a szülésekre. Budapesten tavaly összesen 15 095 csecsemő született, közülük 3449-en magánklinikán jöttek világra, az egyetlen vidéki klinikán, amely Pécsett található, 98 gyermek látta meg a napvilágot. Az idei első fél évben 2099 gyermek született magánintézményben, ami már most növekedést vetít előre. Az erősödést támogatja egyrészről a meglévő magánklinikai kapacitások bővülése, másrészről az, hogy két, szintén a fővárosban található új szereplő is megjelent a kínálatban. Valószínű, hogy a magánszülészetet választók körében is lesz átrendeződés, de csökkenéssel nem számol a cikkben megszólaltatott szakember, sőt szerinte a magánszülések számának kisebb emelkedése várható.


Forrás: Index.hu
share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!