Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Hálapénz nélkül szülni? Van megoldás!

Hálapénz-nélkül-szülni-hero.webp

A nőgyógyászat állami ellátása volt mindig is az a terület, ahol a legtöbb hálapénz folyt át a rendszeren, sajnos a törvényi szabályozás óta is fizetnek a kismamák amolyan védelmi pénzt az orvosnak, ugyanis biztonságban akarják tudni leendő kisbabájukat és saját magukat. Átlagosan 200-300 ezer forintot is áldoznak ezért, ezzel szemben a tervezhető magánszülészeteken 800 ezer forintért is elérhető az alap szülészeti csomag.

2021. március 1-jén lépett hatályba az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amely a hálapénz kivezetését is magában foglalja: büntethető az is, aki adja, és az is, aki elfogadja azt a bizonyos borítékot. Ezzel együtt a szabad orvosválasztás lehetősége is jelentősen szűkült, amely főként a szülészeten okozott és okoz problémát – írja a Telex.

Élesen elválik a magán- és az állami ellátás!

A szülészeti ellátás két részre osztható: az egyik a várandósgondozás, ami előre tervezhető, vagyis nem sürgősségi ellátás, van lehetőség szabad orvosválasztásra, de nem mindegy, hogy állami kórházban vagy magánszülészeten történik az ellátás. Ez általában védőnői feladat és támogatja a tb. A másik része maga a szülés, ami már sürgősségi ellátás, ahol eddig sem volt lehetőség az orvosválasztásra, a gyakorlatban természetesen nagyon sok minden megoldható. A alapján azonban állami intézményben csak akkor szülhet valaki választott orvosánál, ha az éppen ügyeletben van a nagy esemény szabályozása idején. Aki várandósgondozásra magánellátásba megy, nem szülhet állami kórházban a fogadott orvosánál. Mit tehet a kismama? Vagy magánkórházban szül, ahol többészeti csomag közül lehet választani, vagy elmegy a területi illetékes kórházba, és az ügyeletes orvosra bízza a feladatot. Az már másik kérdés, hogy kinek, mennyi összeget fizet vagy fizethet a család, hogy biztonságban tudja a kismamát és a születendő gyermeket.

Hálapénz egyenlő biztonságérzet?

A biztonságérzet vásárlását hálapénzen keresztül a szülészetben elsősorban a választott orvost jelenti, egyszerűen a szülészetben amolyan „védelmi pénzről” beszélhetünk, ami a legritkább esetben a hálát fejezi ki, sokkal inkább a félelmet a bizonytalanságtól, hogy nem tudja, hogy mi történik, ha nincs saját orvosuk, ami már önmagában nagyon komoly rendszerszintű problémára utal. Továbbá a várandósság teljes ideje megnyugtató tud lenni, hogy elérhető egy olyan orvos, akihez fordulhat a kismama, aki megbízható, objektív felvilágosítással szolgál – olvasható a Transparency International Magyarország Alapítvány 2019-ben kiadott átfogó kutatásából. Bár a választott orvos nagyobb biztonságérzetet nyújthat a várandós nőnek, a betegnek nem biztosítékot nem kap arra,

Mit okoz a paraszolvencia?

• A hálapénz veszélyezteti az egészségügyi költségvetést, ellehetetleníti a szolgáltatók elszámoltathatóságát és a források nem hatékony felhasználásához vezet.
• Egyenlőtlen rendszert tart fenn a páciensek és az egészségügyi dolgozók között is. 
• A páciensek esetében sérti a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét, és növelheti a kiszolgáltatottságot, mivel a megvásárolt szolgáltatások csak informálisan kerülnek egyeztetésre.

Évi 30-100 milliárd forint a hálapénz becsült teljes összege!

A nőgyógyászati ​​állami ellátás volt mindig is az a terület, ahol a legtöbb hálapénz folyt át a rendszeren. A szülészeteken pedig nem tűnt el teljesen a paraszolvencia intézménye, csak csekély csökkenő tendenciát mutat a törvény életbelépése óta: míg 2020-ban 2100 szülés alapján 119 ezer forintot adtak átlagosan a nők egy szülésért, a törvény bevezetése után, 2021-ben 271 szülés adatai szerint 112 ezer forintot – derül ki az Igyszultem.hu oldal saját gyűjtéséből.

A European Policy Brief (2013) becslése szerint Magyarországon a várandós nőknek fizet a 60 százalékos hálapénzt az orvosoknak:  • átlagosan a szülést megelőző vizit 5 ezer és 20 ezer forint közé teszik,  • ennek a tízszeresét, azaz 50 ezer és 200 ezer forint közötti összeget kitevő hálapénzt szokás fizetni a szülésért,  
• a szülésznőnek további 50 – 60 ezer forintot adnak.

A fentiek alapján akár közel 300 ezer forintot is kifizethet egy kismama a szülésért hálapénz címen, és ebben nincsenek benne a felmerülő költségek. A kifizetett összeg nagyságára leginkább a páciens anyagi helyzete van hatással, tehát van, aki ennél jóval magasabbra teszi a mércét, mert a legjobbat szeretné a babájának. Ezzel szemben egy magánszülészeten tervezhető az összeg: például egy alapcsomag ára közel 800 ezer forint, a legmagasabb összeg pedig több mint 2 millió forint, ez már természetesen extra csomagot takar.

Miért döntenek a magánszülészet mellett?

Egyre több várandóst terel a magánszolgáltatókhoz a megváltozott szabályozás, illetve más tényezők is befolyásolják döntésüket:

• nem létező csekély, és tervezhető várakozási idő az egyes vizsgálatokra,  • választott orvos és szülésznő, • bizalmi tényezők,  • türelmes személyzet, több figyelem, • kiszámíthatóság, • kényelmi funkciók, 
• tervezhető árak.

A családoknak az a megfelelő és megnyugtató, ha időben és tudatosan megtervezik a szülést, legalábbis annak helyszínét, költségét, beszélhetnek arról is, ki legyen az orvos és a szülésznő, milyen szolgáltatásokra lehet szüksége a kismamának és a leendő kisbabának. Ehhez azonban ismerni kell a magánszülészetek kínálatait és díjszabásait. A legtöbb magánintézmény lehetőséget nyújt tanácsadásra, hogy képbe kerüljenek a családok, mikor, mi és hogyan, illetve mennyiért valósítható meg, ha eljön az idő. Ráadásul két új szereplővel bővült a kínálat, a kereslet azonban a pandémia miatt megugrott és azóta is tart ez a tendencia. 


A cikk készítése során a következő forrásokat használtuk fel:

Keresd a Nőt Korrupció a társadalmi nemek szempontjából – különös tekintettel a nők elleni erőszakra és a szülészeti hálapénzre.

EMMA Egyesület, 2016.


 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!