Magánszülészet logo
magánszülészet.huSzülészeti és nőgyógyászati magánklinikák Magyarországon

Kerülendő ételek terhesség alatt

Kerülendő ételek terhesség alatt.webp

A várandósság alatt megváltozik a kismama tápanyag- és folyadékigénye. Több energiára van szüksége a magzat, a méh, a méhlepény és az emlő szöveteinek növekedéséhez, az új szövetek alapanyagcseréjéhez és az anyai zsírraktározáshoz. A kismama étrendje jelentősen befolyásolja saját egészségét, valamint magzata fejlődését is.

 

A menstruáció, a várandósság és a szülés olyan biológiai, társadalmi és lelki folyamatok, amelyek nagy hatást gyakorolnak a nő közérzetére és egészségére egyaránt. Ám nem kizárólag a női szerep maga a megterhelő, hanem a nemek közötti olykor nagy mértékű társadalmi-gazdasági különbségek, valamint a nőket érő fizikai és lelki bántalmazás. Több betegséget élnek át a hölgyek, mint a férfiak, valamint az életkor előrehaladtával a korábbinál kedvezőtlenebb egészségmagatartást mutatnak: helytelen táplálkozást, mozgáshiányos életmódot folytatnak.

Tévhit, hogy kettő helyett kell ennie!

Ha a nők már előre felkészítik testüket és lelküket, azzal elősegítik a fogantatást, valamint azt is, hogy a magzat optimális feltételek mellett induljon fejlődésnek. A termékenységet befolyásoló tényezők közül a testtömeg a legmeghatározóbb.

Egy normál testalkatú, átlagos aktivitású kismamának az energiaszükséglete az első trimeszterben gyakorlatilag változatlan, a második trimesztertől napi 340-360, a harmadik trimesztertől további 110 kcal-val nő. Tévhit, hogy „kettő helyett kell ennie”, mert úgy nem lenne tartható az optimális 8-10 kg-os testtömeg gyarapodás.

• Mind a túlsúly és az elhízás, mint pedig az alultápláltság negatív hatással van a női termékenységre. 
• Amennyiben az anya testtömegtöbblettel bír, a születendő gyermeknek is nagyobb az esélye a túlsúlyra és az elhízásra.
• Emellett bizonyos tápanyagok hiánya negatív hatással lehetnek az anyai és később a magzati egészségre.

Kerüljük ezeket az ételeket!

Bizonyos ételek az ételfertőzés nagy kockázatát hordozzák, így fogyasztásukat kismamáknak nem ajánljuk. Ilyen lehet a nyers tojás és a vele készült ételek (pl. házi tiramisu és majonéz), a nyers hús (pl. tatár beefsteak), a pasztörizálatlan tej és a belőle készült termékek.

Tipp: A kiegyensúlyozott (megfelelő energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosító) étrend éppen ezért változatosan tartalmazza:

• Zöld és narancssárga zöldségeket. 
• Legjobb állati eredetű fehérjeforrások a sovány húsfélék, halak, tojás, tejtermékek, növényi termékek közül pedig a hüvelyesek és a gabonafélék. 
• Teljes kiőrlésű gabonák és gyümölcsök előnyben részesítése.
• Olajos magvak fogyasztása, ételkészítésnél a növényi olajokat érdemes használni.

Nem mindegy, mit!

Csak friss, jó minőségű élelmiszert vásároljunk, és olvassuk el címkéket, valóban azt tartalmazza, amit reklámoznak. Például az igazi barna kenyérnek nemcsak a színe barna, hanem az állaga tömör, nem levegős, puha.

A csomagoláson található feliratok (a feltüntetett energia és tápanyagértékek, egyéb összetételi adatok) sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában. A desszertek helyes kiválasztásánál fontos szempont, hogy a kevesebb energiát és zsírt tartalmazó, tej vagy gyümölcsalapúakat részesítsük előnyben.

Kerüljük a túlzott sófogyasztást!

A várandós nő figyeljen a mértékletes sóbevitelre. A nátrium a káliummal együtt szabályozza a szervezet folyadékháztartását, ezáltal a vérnyomást is. Várandósságban nem csak a kézi sózás korlátozandó, hanem a túlzottan sós élelmiszerek fogyasztása is (például a sós kekszek, chipsek, ropik, sózott magvak, pattogatott kukorica, a sóval tartósított konzervek, savanyúságok, a nagy sótartalmú instant ételek, fűszerkeverékek, levesporok, leveskockák, valamint egyes húskészítmények és sajtok, ezeket ne válasszuk, ha lehet).

Tipp: Használjunk többféle zöld fűszert és az élelmiszerek közül válasszuk az alacsonyabb sótartalmúakat.

Nassolni? Mértékkel!

Igen gyakori, hogy a korábban nem kedvelt ételeket szívesen fogyasztja a kismama, vagy egy-egy élelmiszert, ételt szinte bármikor megeszik. A vágyott élelmiszerről nem szükséges lemondani, de a mértékletességre tudatosan ügyelni kell!

Akkor kell figyelni, ha a kívánt élelmiszer valamilyen édesség, desszert, sütemény, csokoládé. A kismama ehet édességeket, azonban ugyanúgy, mint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban, érdemes azokat főétkezések után fogyasztani. A túlzott édességbevitel hosszú távon felesleges súlytöbbletet eredményezhet.

Kevesebb kávét!

Az alkohol és a koffein, csakúgy, mint a gyógyszerek, az anabolikus szteroidok és a kábítószerek káros hatással bírnak a magzatra. A várandósság alatti alkoholfogyasztás növeli a vetélés és a halvaszülés kockázatát, valamint magzati alkohol szindrómát okozhat.

Napi 1-2 kávé elfogyasztása nem okoz kockázatnövekedést, de figyeljünk arra, hogy ebbe beleszámít a fekete és zöld tea, kakaó, csokoládé és a kóla fogyasztása is.

A kismama folyadékigénye 2-3 liter naponta, de ez változhat, amit ihat a kismama: víz, ásványvíz, rostos gyümölcs és zöldséglé, gyümölcstea, tej.

Fokozott folsavbevitelre van szükség a fejlődési rendellenességek megelőzése céljából!

Emellett az A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-vitamin, niacin és vas optimális bevitele is csökkenti a velőcső-záródási rendellenességek gyakoriságát. Szintén kiemelt figyelmet igényel a jód, a D-vitamin, valamint a B6-vitamin-ellátottság az optimális fogamzókészség, valamint egyes várandóssági panaszok és szövődmények csökkentése érdekében. A várandósság alatti hiányállapotok a nők több mint 38 százalékát érintik világszerte, különösen a vas, a folsav és az A-vitamin tekintetében.

Tipp: Magzatvédő vitaminok, étrend-kiegészítők szedése előtt szükséges ismerni az anamnézist, az étkezési szokásokat, ezért orvosi felügyelet nélkül semmit ne szedjen a várandós nő. 
 

share-ico

Megosztás

fb-icoFacebookemail-ico

Másolás vágólapra

Vágólapra másolva!