Étkezéssel összefüggő panaszok a terhesség idején
A leggyakoribb várandóssági panaszokat, így például a puffadást, a székrekedést vagy a hányingert és a hányást vagy a gyomorégést általában hormonális és mechanikai hatások okozzák. Van, akinél gyengébben, másnál erősebben jelentkeznek a tünetek, amelyek jelentősen befolyásolják a várandósságot, a közérzetet. Van azonban megoldás.
A terhesség idején az emésztési folyamatok is megváltoznak, a lelassult bélműködés következtében tovább időzik a vékony- és vastagbelekben az étel, így gázképződés, puffadás vagy éppen székrekedés léphet fel. Ráadásul a növekedő méh a bélrendszer helyzetét is megváltoztatja, ezért a táplálék továbbítása még lassabb lesz, és sajnos a panaszok is fokozódhatnak.
Ezek a panaszok jelentkeznek a legtöbbször
A gyomorégés a várandósok kétharmadát érinti és általában a harmadik trimeszterben okozza leginkább a problémát. Ilyenkor kellemetlen érzésről számolnak be a kismamák, a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, és égető érzést tapasztalnak. Vannak olyan készítmények, amelyek nem ártanak a babának, választhatunk akár folyékony formában is gyógyszert, ezek a nyelőcsövet is védőréteggel vonják be, amely csökkentheti az irritációt. Fontos, hogy konzultáljon orvosával.
A hányás ( terhességi vészes hányás) a várandósság 8. hetében kezdődik, és a 20. hetében múlik el, lehetséges kiváltó oka lehet a terhességi hormonok (HCG és ösztrogén) magas szintje, a vitaminhiány vagy a helytelen táplálkozás, de gondolhatunk pajzsmirigy túlműködésre vagy reflux betegségre is. A fellépő tünetek (hányás, vérhányás, kiszáradás, kimerültség) okozhatnak gyomorfekélyt, májkárosodást, túlzott fogyást, illetve depressziót is, ezért fontos időben kezelni.
Néhány étrendi ajánlás a panaszok enyhítésére!
- A reggeli émelygés esetén 1-2 falat keksz, gyümölcs vagy joghurt hatásos lehet, a kortyonként fogyasztott hideg víz vagy gyümölcslé is ajánlott.
- Amennyiben nincs ellenjavallat, fogyasztható a várandósság alatt is kamilla, gyömbér, citrom és menta is, ezek mind enyhítik a hányingert.
- A gázképződés a vastagbelekben a baktériumok szénhidrátbontásából ered, ezért a terhesség alatt a szénhidrátok fogyasztását érdemes csökkenteni, kerülni az egyébként is ismert puffasztó ételeket (káposztát, babot, hagymát, stb.).
- Fontos, hogy a várandós nő kerülje a bőséges, zsíros ételek, valamint a szénsavas italok fogyasztását, ezzel elkerülhető a gyomorégés. Nagyon erős tünetek esetén a savkötők alkalmazása megengedett, de fontos tudni, hogy ezek rontják a vas és a folsav felszívódását, így azok, és az étrend-kiegészítők bevétele között legalább két órát kell várni.
- A székrekedés kezelésére a leghatékonyabb természetes módszer a mindennapos, mérsékelt intenzitású testmozgás, a megfelelő folyadékbevitel és az élelmi rostokban gazdag táplálkozás.
- Ne túl gyorsan, és inkább ötször vagy hatszor, kis adagokat egyen egy nap.