Melyiket válasszam: állami vagy magánszülészet?

Gyereket világra hozni nem kicsi és stresszmentes feladat. Az ember szeretné a lehető legmegbízhatóbb orvos segítségével átesni a szülésen, hogy biztosan minden rendben menjen. Emellett van, aki azt is igényli, hogy kényelmes körülmények között, az általa választott menüt fogyasztva, stb., adhasson életet a gyerekének.

Az állami szülészet mindezt nem adja meg. Természetesen az ember ott is elintézheti, hogy az általa választott, megbízható orvos kerüljön mellé a szüléskor (kivéve, ha éppen akkor például szabadságon van), de a magyar állami kórházak sajnos nincsenek tökéletes szinten. Viszont az állami szülésnek megvan az a tagadhatatlan előnye, hogy sokkal olcsóbb, mint magánkórházban szülni, akár tizedannyi is lehet köszönetpénzzel együtt.

A magánszülészetek ezzel szemben kényelmesek, jól felszeretlek, összeszedettek, megbízhatóak. Azoknak is kell lenniük, hiszen a kismama ezért a szolgáltatásért ad ki több százezer, esetenként több, mint félmillió forintot.

Hogy melyiket érdemes hát választani? Sok mindentől függ, elsősorban (evidens) az anyagi helyzettől. Ugyanakkor az ár-értékarányt is érdemes figyelembe venni: annak, aki már ismer egy megbízható (állami) orvost, nem biztos, hogy megéri több pénzt kiadni a magánellátásért. Annak viszont, aki teljesen bizonytalan, nincsenek megbízható ismerősei, vagy éppen kényelmes és kellemes ellátást szeretne, mindenképpen a magánellátást ajánlom.

Biztonságos, egészségben gazdag szülést pedig mindenkinek kívánok!

&