Bábapraxisok Magyarországon

Milyen feltételekkel szülhetnek ma otthon a nők? Milyen bábapraxisok és születésházak működnek ma, Magyarországon? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az otthonszülésről!

Hol szülhetünk?

2011 óta Magyarországon legális az otthonszülés, ennek ellenére a legtöbb nő a mai napig az állami fenntartású intézményeket választja. Azon családok, akik csalódtak a közintézményekben, vagy megengedhetik maguknak, a hazánkban is mind nagyobb népszerűségnek örvendő magánklinikák egyikén hozzák világra gyermeküket. Vannak azonban olyan Édesanyák is, akik számára a kórházi közeg frusztráló, kellemetlen, és igazán ellazultan, biztonságban akkor érzik magukat, ha az otthonukban vagy egy születésházban adhatnak életet kisbabájuknak.

Az otthonszülésről

A WHO – az Egészségügyi Világszervezet – szerint a kórházi és az otthoni szülés teljesen egyenrangúak. Ennek ellenére sokan kockázatosnak tartják az anya komfortérzetét javító otthonszüléseket. A hatályos jogszabályok szerint intézményen kívül szövődménymentes terhesség esetén 18. életévét betöltött, első szülés esetén negyvenéves kor alatti nő szülhet. Otthonszülésre a terhesség 37. és 41. hete közt van mód, abban az esetben, ha a magzat koponyavégű fekvésű.

Bábapraxisok

Azok számára akik a magánklinikák és az otthonszülés közötti megoldást keresik, jó alternatíva lehet a születésház. Ezen intézmények otthoni körülmények között, bábák és dúlák kíséretével teszik lehetővé a háborítatlan szülés élményét. Ideális megoldás lehet ez azok számára, akiknek otthonuk nem alkalmas egy szülésre, hiszen így az egész család nyugodt, otthonos körülmények között fogadhatja a legkisebb családtagot.

Hódmezővásárhelyen működik a TeSzületésed praxis, amely 2013 óta már Születésotthonnal is várja a szülő nőket. Itt 2017-ben 63 kisgyermek jött világra. Az Életfa bábapraxis segítségével 91 újszülött sírt fel először intézményen kívül, míg a Születésház 107 kisbabát segített világra a tavalyi évben.

Bárhol is szüljön egy nő, bármely megoldást válassza is a család, a legfőbb szempont az Édesanya és a születendő gyermek biztonsága kell, hogy legyen. Mielőtt döntés születik a születés helyszínéről mindenképp kérjük ki a terhesgondozást végző orvos vagy bába tanácsát, és konzultáljunk szakemberekkel, hogy a legmegnyugtatóbb és legbiztonságosabb döntést tudjuk meghozni.

&