Állami vs. magánszülészet – tényleg annyival olcsóbb?

A magánszülészetek és az állami ellátás esetleges árait hasonlítottuk össze. Szerinted melyik éri meg jobban?

Az állami ellátás célja – elméletileg –, hogy az embernek ne kelljen fizetnie az ellátásért. A kismamáknak mégis fizetniük kell (és gyakran érdemes is, mivel sajnos vannak helyek, ahol enélkül hátrányos helyzetbe kerülnek…), hogyha azt szeretnék, minden a legnagyobb rendben menjen a szülésnél.

Így vajon melyik az olcsóbb, az állami vagy a magán ellátás? Természetesen az állami – de vajon arányaiban is? Saját és mások tapasztalatai alapján osztottunk-szoroztunk, és ezek az adatok jöttek ki.

szuleszet_arak

az árak forintban értendőek és körülbelüli értéket jelölnek

Természetesen állami gondozás esetében nem minden tétellel kell számolnia a kismamának. VIP szobára nincs feltétlenül szüksége (csak érdemes igénybe vennie, ha szeretné kipihenni magát, és intim nyugalomban tölteni az első napokat a kisbabájával), a szoptatós nővérnek még nem annyira szokás fizetni (de az elrettentő történetek olvasva az ember elgondolkozik azon, hogy azért érdemes). A szülésznőnek és a terhesgondozásért viszont szinte minden esetben fizetnek, ahogy a piperecuccok (WC papír, pelenka, tisztítókendő, betét, stb.) megvásárlását sem kerülheti el az ember.

Az állami ellátás durván fele annyiba „kerül”, mint a magán, ugyanakkor mindenre gondolni kell: a tisztálkodó szerekre kismamának és kisbabának egyaránt, arra, hogy a kórházi koszt nem biztos, hogy ízleni fog, és ki hozza be a finom otthoni ételeket, kihez fordulhatunk, ha éppen túl elfoglalt az orvos/szülész/nővér, és valami baj akadt, milyen cuccokat pakoljunk el, hiszen az állami kórházakban törölközőtől kezdve fürdő köpenyen át papucsig mindenről gondoskodnunk kell. És akkor a kisbaba cuccairól még nem is beszéltünk!

Magánszülés esetén viszont biztosan mindig ott az orvos, hogy segítsen, időben megkapjuk az érzéstelenítést, ha kérünk, ennivalóról nem kell külön gondoskodni, pipere cuccokkal ellátnak, és éjszaka maximum csak a saját kisbabád sírása ébreszt fel, hiszen nem zsúfolnak össze öt másik anyukával.

Tehát az egyik olcsóbb, de jóval stresszesebb, a másik drágább, de minden előkészítenek számunkra. A kérdés az, hogy melyiket engedhetjük meg magunknak, és hogy ár-érték arányt tekintve melyik éri meg jobban. Persze vannak olyan lelkiismeretes állami kórházak, amely ugyanakkora figyelemmel látnak el akkor is, ha nem fizetsz semmit, bár a saját szobát és az egyéb kényelmi részleteket nem tudják biztosítani.

&